Es necessiten més que paraules per resoldre el problema climàtic

A una setmana de la cimera de Paris pel Canvi Climàtic, la enèsima cimera definitiva, sembla que ja tenen un compromís en ferm. Tot i així  corren rumors que per aconseguir un compromís global s’ha començat a diluir, i segurament això acabarà amb la enèsima cimera fallida. La qüestió és que tenim al G20 i la UE que formen el bloc de països més desenvolupats, aquests són els països que més emeten, així com a causa de la globalització econòmica obliguen a altres països a ser també altament contaminants. I per un altre costat tenim el capital mundial que davant la necessitat d’energia tant per produir com per transportar, ha apostat per la font més segura d’energia que tenim: els combustibles fòssils. Com vaig exposar en “Per què el petroli i el carbó augmenten cada dia el seu consum?” tot el món està embarcat en aquest tipus d’energia, avui deixar-la provocaria moltes pèrdues.

El clima extrem augmenta dia a dia

Portem molts anys de conferències del clima i cimeres amb grans titulars, declaracions, compromisos i calendaris que no es compleixen. Una raó d'això era la poca consciència del problema que tenia l'opinió pública. Aquesta era deguda pel poc coneixement de la situació, en part perquè no s'ha començat a apreciar fins ara que la meteorologia extrema ens impacta, i sobretot al confondre amb la cacofonia que produeixen la quantitat de missatges ecologistes les crides que fa a aquest tema.

Encara que la raó més important és l'econòmica. Com he exposat el nostre món colonitzat per l'energia d'origen fòssil: petroli, gas i carbó. Les energies renovables no ofereixen l'agilitat ni la potència que tenen les fòssils; alguna cosa problemàtic quan per a molts processos es necessita molta energia en moments puntuals, cosa que obligaria a un replantejament global de l'ús de l'energia i que en un context de lliure albir com l'actual és impossible. D'altra banda el negoci de les fòssils és un negoci consolidat: distribució en funcionament, clientela assegurada, matèria primera per a més d'un segle, i finançament assegurat. El petroli s'ha convertit en un negoci segur amb molts diners invertits que són difícils de recuperar; per tant l'economia financera s’alia amb l’energia fòssil per bloquejar, pressionar i endarrerir tot el possible les mesures.

L'energia fòssil té segrestada l'economia. De la mateixa manera que es compren productes agrícoles molt abans que fins i tot hi hagi els camps per conrear, el petroli també es compra a Futurs. El miracle que manté encara alt el preu del petroli és que el preu del petroli extret avui es va fixar fa alguns anys. Avui amb la caiguda de la demanda i la intrusió dels hidrocarburs obtinguts de forma no convencional, el preu hauria de caure i en conseqüència arruïnar als inversors; però aquests inversors, com va passar en la crisi immobiliària, l'han titulitzat i una caiguda d'aquest preu es durà per davant l'economia financera, en el que s'anomena la Bombolla del Carbó.

Avui juguem a despistar en matèria climàtica, mentre el clima empitjora. Tot i així  a Paris ha arribat la preocupació. D’entrada l’augment accelerat de CO2 (In 30 years it has increased the pace of accumulation of CO2 in the atmosphere) i l’evidències que els Hidrurs de Metà es comencen a alliberar del fons marí (The fossil CO2 is going out Permafrost) ha alertat  a unes autoritats que creien tenir les coses molt controlades. Tanmateix  la necessitat de l’actual president dels USA (Obama) de tenir un final gloriós a la seva desastrosa administració, ha accelerat un compromís mundial pel clima, això obre l’esperança encara que molt feble perquè la més que presumible victòria d’un candidat republicà, farà desdir al segon país més contaminant del Món, dels seus compromisos. Calen mesures i sobretot urgents perquè la situació s'accelera, però els dirigents mundials estan encara molt enfeinats amb la crisi econòmica i els interessos dels lobbies, per posar l’atenció en la bombolla climàtica que si esclata ens esborrarà a tots.

Comentaris

  1. Perdona Robert volia afegir una noticia del món Astrofisic espacial.
    Diari El Mundo 15/9/2016

    Pero sin duda, uno de los instrumentos que mayor expectación ha levantado entre la comunidad científica es el reloj atómico espacial frío que viajará en la nave, que de acuerdo con fuentes chinas sólo pierde un segundo cada 30 millones de años aproximadamente

    ResponElimina
  2. China contamina sense precedents degut a La tecnologia del Espai
    Este año, China acumula la cifra récord de 20 misiones espaciales , entre las que se encuentra la prueba del cohete propulsor de fabricación local Larga Marcha-7, lanzado con éxito el pasado junio y destinado a ser el vehículo de transporte de los módulos de la futura estación espacial china. Si todo marcha según lo previsto, en 2018 despegará el módulo principal, Tianhe-1, que se traduce como Galaxia o Vía Láctea.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És possible tenen diners i tenen gent, però fins ara la carrera espacial creix a base de fracasos on s'aprèn. Per posar el primer cohet en orbita es necesitaren 50 anys (entre Russia i Alemanya). Van molt ràpids i la carrera espaial ha costat molta sang, però ja sabem que les xinesos sempre s'han sentit superiors als demès

      Elimina
  3. Moltisimes gràcies pel teu comentari. Mil gràcies Robert. Cuidat!. ^_^

    ResponElimina
  4. Si m'ho permet volia compartir un article científic de:

    https://www.unocero.com/2015/11/14/una-red-neuronal-que-aprende-a-usar-el-lenguaje-humano/

    /* extracte del cinquè paràgraf del article */

    ANNABELL no tiene conocimiento pre-programado. Aprende en base a comunicarse con un interlocutor humano gracias a dos mecanismos fundamentales, los cuales están presentes en el cerebro biológico: plasticidad sináptica y compuertas neuronales. La plasticidad sináptica es la capacidad de la conexión entre dos neuronas de forma que incremente su eficiencia cuando las dos neuronas están activas de forma simultánea (o casi simultáneamente). Este mecanismo es esencial para aprender y para la memoria de largo plazo. El mecanismo de compuertas neuronales se basa en las propiedades de ciertas neuronas (llamadas neuronas biestables), para comportarse como interruptores que se pueden encender o apagar para controlar las señales que vienen de otras neuronas. Cuando se encienden, las neuronas biestables transmiten la señal desde una parte del cererbo a otra, en caso contrario, las bloquean. El modelo es capaz de aprender debido a la plasticidad sináptica, para controlar las señales que se abren o cierran en las compuertas neuronales, como si fuesen un control del flujo de información entre las diferentes áreas.
    El modelo cognitivo se ha validad usando una base de datos de unas 1500 oraciones de entrada, basadas en la literatura del desarrollo del lenguaje y se han producido cerca de 500 oraciones en la salida, conteniendo nombres, verbos, adjetivos, pronombres y otras clases de palabras, demostrando la habilidad de expresar un amplio rango de capacidades en el procesamiento del lenguaje humano.

    Pd: El link del final del article en redirigeix al Journal cientific anomenat Plos One, i allà us podreu descarregar un pdf original de 37 pàgines amb les conclusions super xules del italians que han fet l'experiment.


    Moltes gràcies Robert pels seus interesantíssims articles de Ciència tant educatius

    ResponElimina
  5. Més que les maquines es tornin intel·ligents nosaltres ens tornarem màquines http://rpujolviven.blogspot.com.es/2015/09/humans-evolved-towards-borg-or-we-will.html

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Era atòmica

Cicles Solar cicles vitals

Turisme, Il·lusió Global